3 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, Ας πάρουμε την κατάσταση στα πόδια μας!

Μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις 12 Ιουνίου 2018, έχει οριστεί η 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.  Η απόφαση λήφθηκε μετά από μια διεθνή εκστρατεία από λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής Δρ. Λέσεκ Σιμπίλσκι ο οποίος ήταν μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.

Στο ψήφισμα του ΟΗΕ καλούνται τα κράτη-μέλη να διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ποδηλασίας στην κοινωνία και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Το ποδήλατο είναι ένα απλό, αξιόπιστο, οικονομικό και φιλικό στο περιβάλλον μέσο μεταφοράς το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο μετακίνησης, άθλησης και αναψυχής. Η χρήση του ποδηλάτου καθιστά τους πολίτες περισσότερο κοινωνικούς και προσφέρει σημαντικά καλύτερη αίσθηση του περιβάλλοντος. Επίσης αποτελεί σύμβολο βιώσιμου τρόπου μετακίνησης, ένα σύμβολο υπέρ της λιγότερης κατανάλωσης μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει μόνο θετική επίδραση στο κλίμα.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του ποδηλάτου στις σύγχρονες πόλεις ως μέσου όχι μόνο φιλικού στο περιβάλλον αλλά και καθοριστικού για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει στην πράξη τη χρήση του ποδηλάτου.

Το ποδήλατο είναι ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο το οποίο βοηθάει τους ανθρώπους σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής,  προάγει τον σεβασμό στο περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα.

Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ποιότητας στις πόλεις και με την ευκαιρία αυτή χαιρετίζουμε τις δράσεις του Υπουργείου Μεταφορών και του Υπουργού κ. Γιάννη Καρούσου προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα οφέλη της ποδηλασίας όμως είναι πολλαπλά με σημαντικότερο τη γυμναστική, που κάνει κανείς και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να είναι αθλητικός τύπος. Ακόμη και μια βόλτα με το ποδήλατο μπορεί να έχει οφέλη στην υγεία μας.

Ο περιβαλλοντικός παράγοντας είναι επίσης πολύ σημαντικός. Η χρησιμοποίηση του ποδηλάτου δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, δεν δημιουργεί θόρυβο και αυξάνει την ασφάλεια μας.

Τι περιμένουμε λοιπόν ….

  • Ας πάρουμε την κατάσταση στα πόδια μας και στις 3 Ιουνίου να επιλέξουμε το ποδήλατο για τις μετακινήσεις μας, μεγάλες ή μικρές.
  • Ας απολαύσουμε μια βόλτα στη φύση
  • Ας δοκιμάσουμε να πάμε στη δουλειά μας με το ποδήλατο
  • Ας γεμίσουμε τους δρόμους με ποδήλατα.

Χορηγοί

vitex
opap
Alexander college

Υποστηρικτές

PETROLINA
lespalmiers
honda
unic
ccf_logo_2015_thumb350px_1.png

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ,  
ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ 21, ΓΡΑΦΕΙΟ Β220,2025, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Θεσμικός Χορηγός

koa

Μέλος

ΚΟΕ
cypruspara
uci
uec
bcu
© Copyright 2022 Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας. All Rights Reserved.
Design & Development by eGroup Services Ltd