Αντίστροφη μέτρηση για το Cyprus Sunshine Cup 2024!
Η Κύπρος επιστρέφει αυτή τη βδομάδα στον Παγκόσμιο χάρτη της Ορεινής Ποδηλασίας για πρώτη φορά μετά το 2020 αφού το Cyprus Sunshine Cup διοργανώνεται και πάλι μετά τη μη διεξαγωγή του για τα έτη 2021, 2022 και 2023. Η αναβίωση του αγώνα γίνεται κατορθωτή χάρη στην υποστήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού. Το Cyprus Sunshine Cup είναι ένας από τους πιο γνωστούς αγώνες Mountain Bike στον κόσμο που διοργανωνόταν αδιάκοπα από το 1997 ενώ αποτέλεσε κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη της ποδηλασίας στην Κύπρο και για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού. Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και διοργανώνεται από την εταιρία TOTAL SPORTS MARKETING.
Φέτος η διοργάνωση αλλάζει μορφή και από Stage Race μετατρέπεται σε ένα Κύπελλο που περιλαμβάνει τρεις ανεξάρτητους αγώνες Cross – Country (XCO) Ολυμπιακού τύπου:
• 21/2 Αρχαία Αμαθούντα
• 24/2 Τόχνη
• 25/2 Αυξέντεια (Μάντρα του Καμπιού / Μαχαιράς)
Τα «Αυξέντεια» αποτέλεσαν το σήμα κατατεθέν του Cyprus Sunshine Cup καθώς διοργανώθηκαν πρώτη φορά το 1997 και γίνονταν ανελλιπώς κάθε χρόνο στη Μάντρα του Καμπιού έως το 2020 στη μνήμη του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 προστέθηκε άλλος ένας αγώνας στην Ορόκλινη έτσι γεννήθηκε το Cyprus Sunshine Cup που τα επόμενα χρόνια επισκέφθηκε επίσης την Αρχαία Αμαθούντα, την Τόχνη και άλλες περιοχές.
Αρχή από την Αρχαία Αμαθούντα
Η πίστα της αρχαίας Αμαθούντας είναι μήκους 4.86χλμ και επιστρέφει στο πρόγραμμα μετά το 2019. Συνδυάζει την πολιτισμική, τουριστική και αθλητική πτυχή του τόπου μας και αναδεικνύει ένα μνημείο που χρονολογείται από το 1.100 π.Χ. Στις 10:30πμ θα ξεκινήσει ο αγώνας των γυναικών και στις 12:30μμ αυτός των Ανδρών ενώ οι απονομές θα γίνουν στις 2:30μμ.
Η συνέχεια θα δοθεί το Σάββατο (24/2) τις ίδιες ώρες στην Τόχνη στις 10:00πμ για τις γυναίκες, 12:00μμ για τους άνδρες και τις απονομές στις 2:00μμ.
Την Κυριακή (25/2) θα γίνουν τα 25α «Αυξέντεια» που αποτελούν παράλληλα και τον πρώτο αγώνα του Κυπέλλου Κύπρου της ΚΟΠΟ για το 2024. Ο αγώνας αρχάριων και νεαρών ξεκινάει στις 09:30πμ για να ακολουθήσουν στις 11:00πμ οι γυναίκες και στις 1:00μμ οι άνδρες και στις 3:00μμ οι απονομές.
Kulhavi, Terpstra, Škarnitzl και άλλοι
Παρότι για τρεις χρονιές το Cyprus Sunshine Cup δεν διεξήχθη, εντούτοις, το βαρύ του όνομα τραβάει σαν μαγνήτης στην Κύπρο ορισμένα από τα πιο μεγάλα ονόματα του Mountain Bike. Ανάμεσά τους ο κάτοχος δύο Ολυμπιακών μεταλλίων, Τσέχος Jaroslav Kulhavy που θα αγωνιστεί μόνο το Σαββατοκύριακο και ο συμπατριώτης του Jan Škarnitzl, παλιά καραβάνα του αγώνα και 12ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012». Στον αγώνα μετέχει η ομάδα του θρυλικού Bart Brentjens όπως και η Ghost Factory με την Ολλανδέζα Anne Terpstra, 15η στο «Ρίο 2016» και τρίτη το 2022 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Συμμετέχει επίσης η Εθνική Ελλάδας, κορυφαίοι αθλητές από Ισραήλ, Ρουμανία και Καζακστάν όπως επίσης και οι καλύτεροι Κύπριοι.
Το Cyprus Sunshine Cup βρίσκεται στην κατηγορία «1» (Class 1) της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας (UCI) και μοιράζει πολύτιμους βαθμούς στη διαδικασία Ολυμπιακής πρόκρισης για το «Παρίσι 2024» αλλά και συνολικά χρηματικά έπαθλα πέραν των 11.000 ευρώ.
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας ενώ μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού. Χορηγοί είναι επίσης η Skoda και το φυσικό μεταλλικό νερό ΚΥΚΚΟΣ της Α/φοί Λανίτη. Υποστηρικτές οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ, το Κτήμα Χριστούδια στον Κάτω Δρυ και οι Κοινότητες Αγίου Τύχωνα και Τόχνης.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.cyprussunshinecup.com.

Πραγματοποιήθηκε το κογκρέσου της Βαλκανικής Ένωσης Ποδηλασίας στα Σκόπια το διήμερο 27 και 28 Ιανουαρίου 2024.

 

Στο κογκρέσο συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Γεωργίου και σε αυτό εγκρίθηκε ο απολογισμός του έτους 2023 καθώς και οι οικονομικοί λογαριασμοί. Επίσης εγκρίθηκε το καλεντάρι των αγώνων της Βαλκανικής για το 2024 καθώς επίσης οι τροποποιήσεις του καταστατικού που εισηγήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ένωσης. 

 

Στο περιθώριο του κογκρέσου ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας είχε διάφορες διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών. 

 
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας, η διοργάνωση σεμιναρίου σχολής Κριτών ποδηλασίας δρόμου η οποία διεξήχθη από τις 18 μέχρι της 21 Ιανουαρίου 2024 στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία. Το σεμινάριο έγινε από τον κ. Βλαδίμηρο Πέτσα - κομισάριο UCI (Road, Track, MTB, CX), και μέρος του σεμιναρίου από τον κ. Σάββα Αναστασίου - κομισάριο UCI (MTB, ENC Road).
 
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου της σχολής κριτών ποδηλασίας δρόμου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να μάθουν αρκετές πληροφορίες για τους κανονισμούς τους οποίους ως κομισάριοι ποδηλασίας δρόμου θα κληθούν να εφαρμόσουν στις διοργανώσεις αγώνων ποδηλασίας κυρίως ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν.
Η διοργάνωση της σχολής κριτών εντάσσεται στις προσπάθειες της κυπριακής ομοσπονδίας για την ενίσχυση, οργάνωση και ομαλή λειτουργία των αγώνων ποδηλασίας.

Άλλη μια εντυπωσιακή βραδιά ολοκληρώθηκε με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας να βραβεύει τους κορυφαίους της αγωνιστικής χρονιάς του 2023. Η φετινή εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή, καθότι έγινε στο ξενοδοχείο Radisson Blu στη Λάρνακα και όσοι βρέθηκαν εκεί πέρασαν ένα πολύ όμορφο βράδυ τιμώντας με την παρουσία τους όλους τους βραβευθέντες.

 Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε μεγάλο βαθμό στην εθνική ομάδα γυναικών της ποδηλασίας, όπου κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την Άντρη Χριστοφόρου να προετοιμάζεται ήδη για το «Παρίσι 2024». Στο Radisson Blu βρέθηκε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφειάδης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστουδουλίδη, ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Γιώργος Χρυσοστόμου, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ενώ μίλησαν με τα καλύτερα για την δουλειά που γίνεται στην ΚΟΠΟ, αλλά και τις επιτυχίες που έχει φέρει το άθλημα της ποδηλασίας.

Χορηγοί

vitex
opap
Alexander college

Υποστηρικτές

Αστυνομία Κύπρου
ccf_logo_2015_thumb350px_1.png

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ,  
ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ 21, ΓΡΑΦΕΙΟ Β220,2025, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Θεσμικός Χορηγός

koa

Μέλος

ΚΟΕ
cypruspara
uci
uec
bcu
© Copyright 2024 Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας. All Rights Reserved.
Design & Development by eGroup Services Ltd