Γιατί να πάρω ποδήλατο;

Έχεις ακούσει ότι ο Κυπριακός τρόπος ζωής (πολυθρόνα, αμάξι κλπ) σε σκοτώνει. Ακόμα και μισή ώρα αεροβική άσκηση την ημέρα μπορεί να μειώσει σοβαρά τις πιθανότητες σου να πάθεις κάποια ασθένεια της καρδιάς, διαβήτη κλπ.

Ένας από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να κάνεις αυτή την άσκηση είναι το ποδήλατο. Με το ποδήλατο τριγυρνάς και έτσι η βαρεμάρα δεν είναι πρόβλημα. Αν δεν απολαμβάνεις αυτό που κάνεις δεν πρόκειται να το κάνεις αρκετά συχνά.

Η ποδηλασία επίσης είναι μια άσκηση low impact, και είναι πιο φιλική προς τις κλειδώσεις σου από ότι το τζόκινγκ ή ακόμα και το περπάτημα. Γι αυτό το λόγο, άνθρωποι σε καλή φόρμα ακόμα και στα ογδόντα τους μπορούν και απολαμβάνουν την ποδηλασία.

Για τα πρακτικά μυαλά, η ποδηλασία μπορεί να συνδυάσει τη δουλειά με την ευχαρίστηση. Σε πολλά μέρη του κόσμου, που δεν έχουν τόσο πρόβλημα με τις δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά, το ποδήλατο είναι ένα σοβαρό μέσο μετακίνηση

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, μια άνετη ενδυμασία κράνος και βέβαια ένα ποδήλατο.

Πριν ξεκινήσετε επιλέξτε τι σας αρέσει περισσότερο η ποδηλασία δρόμου ή βουνού και κατόπιν αγοράστε τον αντίστοιχο τύπο ποδηλάτου.

Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες της ποδηλασίας, είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγεται τις μοναχικές ποδηλασίες . Εντούτοις πολλοί οπαδοί της ποδηλασίας επιλέγουν να ποδηλατήσουν μόνοι τους.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα κάνοντας ποδηλασία με μια ομάδα ανθρώπων. Η διαδρομή είναι πολύ ασφαλέστερη αφού εάν συμβεί κάτι σε εσάς οι υπόλοιποι θα μπορούν να σας βοηθήσουν, η ποδηλασία με μια ομάδα, σας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να διευρύνετε τον κύκλο σας.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δραματική αύξηση των ποδηλατών στους δρόμους της Κύπρου. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθούν πολλοί όμιλοι όπου οργανώνουν καθημερινά ομαδικές ποδηλασίες. Το πλήθος προσφέρει πάνω από όλα ασφάλεια, αφού ακόμα οι ποδηλατοδρόμοι είναι ακόμα πολύ λίγοι και οδική συνείδηση του μέσου Κύπριου οδηγού δυστυχώς δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί πως ένα ποδήλατο έχει τα ίδια δικαιώματα στον δρόμο όσο και ένα αυτοκίνητο. Οι ομάδες πάνε τόσο γρήγορα όσο ο πιο αργός τους ποδηλάτης, και δεν αφήνουν κανένα πίσω. Οι πιο έμπειροι ποδηλάτες αναλαμβάνουν να ενθαρρύνουν τους νέους και να τους συμβουλέψουν. Σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος η βοήθεια τους είναι δεδομένη.

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποια σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξετε, ώστε η βόλτα με το ποδήλατο, να εξελιχθεί σε μια ευχάριστη δραστηριότητα:

  • Φροντίστε το ποδήλατο με την συστηματική συντήρηση, ώστε πάντα να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Έτσι είστε σίγουροι ότι το ποδήλατο δεν πρόκειται να σας αφήσει πουθενά. Πάντα οδηγείτε με τα βασικά εργαλεία και το εφεδρικό λάστιχο.
  • Πριν ξεκινήσετε πάντα φροντίστε να φοράτε το κράνος. Μπορεί να μην προστατεύει πλήρως το κεφάλι, αλλά ελαχιστοποιεί οποιοδήποτε τραυματισμό στο κεφάλι που μπορεί να έχετε από μια πτώση.
  • Οδηγώντας το ποδήλατο στο βουνό είναι σημαντικό να ξέρετε καλά την διαδρομή που θα διανύσετε. Αν πατέ σε άγνωστες σε εσάς διαδρομές φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα χάρτη και μια πυξίδα.
  • Εάν οδηγείτε στο δρόμο η οδήγηση του ποδηλάτου, θα πρέπει να είναι αμυντική και όχι επιθετική. Αποφεύγεται να περνάτε πολύ κοντά και δίπλα από σταθμευμένα αυτοκίνητα ή αυτοκίνητα που περιμένουν στο φανάρι. Υπάρχει κίνδυνος κάποια πόρτα να ανοίξει ειδικότερα από ταξί και να σας οδηγήσει σε πτώση με συνέπεια να τραυματιστείτε.
  • Κατά την διάρκεια της ποδηλασίας, πρέπει να ενυδατώνεται τον οργανισμό σας κάθε 20 λεπτά πίνοντας νερό. Εάν αισθανθείτε την ανάγκη να πιείτε νερό τότε η αφυδάτωση ήδη έχει ξεκινήσει.

Καλές πεταλιές.

Χορηγοί

vitex
opap
Alexander college

Υποστηρικτές

Αστυνομία Κύπρου
ccf_logo_2015_thumb350px_1.png

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ,  
ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ 21, ΓΡΑΦΕΙΟ Β220,2025, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Θεσμικός Χορηγός

koa

Μέλος

ΚΟΕ
cypruspara
uci
uec
bcu
© Copyright 2024 Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας. All Rights Reserved.
Design & Development by eGroup Services Ltd