Τεράστιες οι προοπτικές του ποδηλατικού τουρισμού

Γ. Αποστόλου: Έχουμε προσκαλέσει ορισμένες από τις κορυφαίες επαγγελματικές ομάδες στον κόσμο.

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, κ. Γιώργου Αποστόλου στο INBusiness News 

Τις προοπτικές που έχει ο ποδηλατικός τουρισμός στο νησί μας ανέλυσε σε συνέντευξή του στο InBusinessNews o Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Γιώργος Αποστόλου.
Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι στόχος της Ομοσπονδίας είναι να καλλιεργήσει και να ενισχύσει την ποδηλατική κουλτούρα και συνείδηση στην Κύπρο, ενώ ήδη γίνονται διαβήματα προς το εξωτερικό με στόχο να προσελκύσει το νησί μας μεγάλες ποδηλατικές ομάδες για προπόνηση τους χειμερινούς μήνες.

Βασικό όραμα της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου, είναι η ανάπτυξη της ποδηλασίας , για όλους τους κάτοικους της Κύπρου, ως βασική δεξιότητα και τρόπο ζωής.

Προοπτικές για έσοδα

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, είναι τεράστιες οι προοπτικές προσέλκυσης του ποδηλατικού τουρισμού στην Κύπρο διότι υπερτερεί έναντι άλλων χωρών στη μορφολογία εδάφους και στο κλίμα, αλλά και λόγω της στρατηγικής της θέσης. «Οι ποδηλάτες επιλέγουν χώρες όπως την Νότια Αφρική, το Αλικάντε, την Τενερίφη και τη Μαγιόρκα. Ωστόσο, η Κύπρος είναι γεννημένη για την ποδηλασία καθώς υπερτερεί από πλευράς μορφολογίας εδάφους ενώ το βουνό και η θάλασσα είναι κοντά και το κλίμα είναι ιδανικό για ποδηλασία ολόχρονα. Εκατομμύρια ποδηλάτες που ζουν σε κρύες χώρες εάν τους δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα θα ήταν ευτυχείς να έρθουν στην Κύπρο για δυο βδομάδες και να απολαύσουν αυτό που είναι στο επίκεντρο της ζωής τους. Η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Μετά το Φεβρουάριο λαμβάνουν χώρα οι μεγαλύτερες ποδηλατικές διοργανώσεις τόσο στην ηπειρωτική Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή. Η Κύπρος είναι ο καλύτερος προορισμός για προπόνηση αρκεί να βελτιώσουμε τις υποδομές μας για υποδοχή επαγγελματιών και ερασιτεχνών σε επίπεδο τουρισμού και να στρέψουμε την τουριστική στρατηγική μας και προς αυτή την κατεύθυνση».

Στοχευμένες ενέργειες στο εξωτερικό

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας ήδη προχώρησε σε στοχευμένες ενέργειες προς το εξωτερικό. «Έχουμε προσκαλέσει επίσημα μεγάλες ποδηλατικές ομάδες όπως η Tinkoff-Saxo, Astana Pro Team, Etixx-Quick-Step και ΒΜC Racing Team, για να επιλέξουν την Κύπρος για τη προπόνηση και προετοιμασία τους κατά τους χειμερινούς μήνες με στόχο την αγωνιστική περίοδο που ακολουθεί. Θέλουμε η πρόσκληση και η φιλοξενία μεγάλων ομάδων ποδηλασίας να μπει σε τακτική βάση και να γίνει θεσμός. Λαμβάνοντας την υποστήριξη του ΚΟΤ, οι μεγάλες ομάδες θα έρθουν στην Κύπρο με όλο το υποστηρικτικό κι επικουρικό τους προσωπικό, ενώ παράλληλα η πατρίδα μας θα διαφημιστεί σε διεθνή ΜΜΕ και διεθνή ποδηλατικά περιοδικά ως ο νέος και εναλλακτικός ποδηλατικός προορισμός τόσο για επαγγελματίες, όσο και για ερασιτέχνες ποδηλάτες. Κι αυτός είναι ο στόχος. Κάποιος που σκοπεύει να κάνει διακοπές στη Μεσόγειο, όταν ακούσει ότι αυτές οι κορυφαίες επαγγελματικές ομάδες έρχονται στην Κύπρο, θα θέλει και ο ίδιος να έρθει, συνδιάζοντας τη θάλασσα, ιστορία, φαγητό κλπ , να φέρει το ποδήλατό του στις περιοχές που έμαθε ότι κάνουν ποδηλασία μεγάλοι επαγγελματίες όπως επίσης να φέρει μαζί του και την οικογένεια ή / και τους φίλους του», ανέφερε ο κ. Αποστόλου.

Επίσης, άλλες ενέργειες που κάνει η Ομοσπονδία είναι η πρόσκληση που απευθύνει σε ποδηλάτες, ειδήμονες του αθλήματος αλλά και σε παραποδηλάτες να έρθουν να μιλήσουν στο ποδηλατόφιλο κοινό της Κύπρου. «Ήδη καλέσαμε τον παραποδηλάτη της M. Βρετανίας Sir Simon Richardson και τον Ισραηλίτη Nati Grutberg ώστε να εμπνεύσουν τον κόσμο και να δώσουν μαθήματα ζωής στους αρτιμελείς και όχι μόνο, μέσω των διαλέξεών τους. Επίσης, καλέσαμε τους Βασίλη Αναστόπουλο, πρώην επαγγελματία αθλητή, επαγγελματία προπονητή και σχολιαστή του Eurosport και Θανάση Κακούλια εξειδικευμένο σε θέματα ποδηλάτου και βαθύ γνώστη της ιστορίας της παγκόσμιας αγωνιστικής ποδηλασίας , για να διοργανώσουμε training camp για τους αθλητές και ερασιτέχνες ποδηλάτες μας . Παράλληλα, απευθύναμε πρόσκληση σε διεθνή ΜΜΕ και ποδηλατικά περιοδικά του Βελγίου, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Μ. Βρετανίας και της Ελβετίας όπου υπάρχουν εκατομμύρια ποδηλάτες ώστε την αναδείξουν ως βέλτιστο ποδηλατικό κέντρο», σημείωσε ο κ. Αποστόλου.

Πρέπει να γίνουν πιο ποδηλατόφιλες οι πόλεις μας

Ο κ. Αποστόλου τόνισε επίσης ότι το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να πάρουνμέτρα ώστε να υποστηρίξουν εν γένει την ποδηλασία και ειδικότερα την αστική ποδηλασία. «Θα πρέπει να προβούν δηλαδή σε ενέργειες ώστε να δημιουργήσουν υποδομές και να επιφέρουν αλλαγές που θα προσελκύσουν τον ποδηλατικό τουρισμό- τόσο τον ημεδαπό όσο και τον αλλοδαπό. Ήδη η Ομοσπονδία προβαίνει σε συναντήσεις με Δήμους, τους οποίους συμβουλεύει σε τεχνικό επίπεδο πώς να κάνουν – με χαμηλό κόστος - πιο ποδηλατόφιλες τις πόλεις μας βάσει πρακτικών άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων οι οποίες έχουν βαθύτατη ποδηλατική κουλτούρα και ιστορία όπως η Κοπεγχάγη και το Άμστερνταμ. Ήδη με το Δήμαρχο Λευκωσίας που συναντηθήκαμε εισηγηθήκαμε όπως δημιουργηθεί ημιδακτύλιος ποδηλατόδρομος ή λωρίδα πέριξ των τειχών που να δίνει ευχέρεια ποδηλάτες να ποδηλατούν μέσα και εκτός των τειχών της πόλης με ασφάλεια αλλά και να δημιουργηθούν δρόμοι ήρεμης κυκλοφορίας (traffic calming lanes) με μέγιστο όριο ταχύτητας τα 30 χαω, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει την αίσθηση ασφάλειας τόσο σε ποδηλάτες όσο και επίδοξους ποδηλάτες ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ποδηλατών στα κέντρα των πόλεων.

Προτείναμε λύσεις όπως τοποθετηθούν καλυμμένες δέστες ποδηλάτων (bike racks) πχ σε μουσεία, καφέ ή χώρους εστίασης νέων και θέατρα. Προτείναμε επίσης όπως τοποθετηθούν καλύπτρες (bike sheds) τόσο για την ασφάλιση ποδηλάτων όσο και για τη στάθμευση τους σε δημοτικούς χώρους και σε χώρους σχολείων. Συζητάμε επίσης με το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Συγκοινωνιών & Έργων όπως και με τον ίδιο τον έντιμο κ. Υπουργό για διάφορα θέματα σχετιζόμενα με την ποδηλασία και το ποδήλατο ενώ πρόσφατα μας ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκε το νομοσχέδιο που θα καταγράφει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ποδηλάτη απέναντι στους χρήστες στο δρόμο και έχει δρομολογηθεί η παρουσίασή του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, γεγονός μοναδικό για τα Κυπριακά δρώμενα».

Αλλαγή φιλοσοφίας

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας μέχρι πρότινος ασχολείτο κυρίως με την αγωνιστική ποδηλασία και τους επαγγελματίες αθλητές. «Αυτή τη στιγμή γίνεται ο εκσυγχρονισμός του καταστατικού και της φιλοσοφίας της Ομοσπονδίας ως προς το πώς οραματιζόμαστε την ποδηλασία στην Κύπρο. Ως ο εθνικός φορέας ποδηλασίας στο νησί προσπαθούμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας στο ποδηλατόφιλο κοινό ασχέτως εάν είναι επαγγελματίες, ερασιτέχνες, εάν χρησιμοποιούν για πρώτη φορά ποδήλατο ή τους αρέσει μόνο να παρακολουθούν ποδηλασία.
Όλοι μας βλέπουμε γύρω μας το τι συμβαίνει με τις ανίατες ασθένειες και νόσους που προσβάλλουν τους συνανθρώπους μας. Ο κόσμος της Κύπρου έχει πλέον αντιληφθεί ότι χρειάζεται να επιφέρει σοβαρές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες και συνθήκες. Ως εκ τούτου, η ποδηλασία παρουσιάζει άνθιση παντού στο νησί και θα συνεχίσει να θάλλει αφού ο Κύπριος κινείται πλέον προς ένα πιο βορειοδυτικοευρωπαϊκό τρόπο σκέψης σε σχέση με την υγεία, τη φυσική αλλά και τη ψυχική του ευρωστία και κατάσταση. Τα δε οικονομικά οφέλη που η ποδηλασία επιφέρει στο βαλάντιο μιας οικογένειας όταν πλέον γίνει βίωμα και τρόπος ζωής είναι τεράστια.

Όραμα της Ομοσπονδίας είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους ασχέτως ηλικίας κι επιπέδου να αναπτύξουν την ποδηλασία ως βασική δεξιότητα ζωής. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ποδηλατική κουλτούρα και συνείδηση τόσο στους ποδηλάτες όσο και στους άλλους χρήστες στο δρόμο ώστε να γίνει η ποδηλασία ασφαλής δραστηριότητα ή άθλημα», κατέληξε ο κ. Αποστόλου.

george apostolou interview inbusiness 2

Ο Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Γιώργος Αποστόλου

Αναδημοσίευση από το In Business News in new window 

Χορηγοί

vitex
opap
Alexander college

Υποστηρικτές

Αστυνομία Κύπρου
ccf_logo_2015_thumb350px_1.png

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ,  
ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ 21, ΓΡΑΦΕΙΟ Β220,2025, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Θεσμικός Χορηγός

koa

Μέλος

ΚΟΕ
cypruspara
uci
uec
bcu
© Copyright 2024 Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας. All Rights Reserved.
Design & Development by eGroup Services Ltd