Φουσκώματα εντέρων και στομαχικοί πόνοι στους ποδηλάτες: Πώς να τα αποφύγετε?

Μπορεί να είσαι επαγγελματίας ποδηλάτης ή ερασιτέχνης, τα φουσκώματα των εντέρων όμως και οι στομαχικοί πόνοι μπορεί να υπάρξουν από μία καθημερινή ποδηλασία μιας ζεστής μέρας ή μιας χειμωνιάτικης μέρας και να σας περιορίσουν στο σπίτι ή να κάνουν την ποδηλασία μη ευχάριστη.

Τι κάνουμε όμως για να περιορίσουμε αυτά τα συμπτώματα. Το πεπτικό σύστημα μετατρέπει το φαγητό που καταναλώνουμε σε ενεργειακά καύσιμα. Αν δεν δουλεύει σωστά το σύστημα αυτό τότε επηρεάζεται η απόδοση σας. 

Πάνω στο ποδήλατο υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειωθούν τα συμπτώματα. Αν έχετε αυξήσει την ταχύτητα σας απότομα, κάποιες φορές το σώμα σας δεν είναι έτοιμο να σας παρέχει αυτή την άμεση ενέργεια που χρειάζεστε. Το πεπτικό σας σύστημα χρειάζεται μεγάλη ποσότητα από αίμα για να λειτουργήσει και σκεφτείτε ότι ταυτόχρονα οι μύες στα πόδια δουλεύουν πολύ έντονα και χρειάζονται επειγόντως ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες. Το σώμα σας τότε θα περιορίσει και θα μειώσει το αίμα προς τα έντερα και η πέψη θα υπολειτουργήσει ακόμα και να σταματήσει. Ότι φαγητό υπάρχει στο στομάχι θα μείνει εκεί και αν προσπαθήσετε να καταναλώσετε κι άλλα σνακς θα μάζευτουν όλα στο στομάχι, ακόμα και το ενεργιακό τζελ.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε φουσκωμένοι και μπορεί λίγο ζαλισμένοι με τελικό αποτέλεσμα την έλλειψη ενέργειας.

Το πιο σωστό εκείνη την ώρα είναι να σταματήσετε και να περιμένετε να νιώσετε λίγο καλύτερα. Προσπαθήστε να πιείτε λίγο νερό πριν να ξεκινήσετε ξανά.

 Ενυδάτωση:

Σε περίπτωση που δεν ενυδατωθείτε αρκετά, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει στομαχικούς πόνους και να οδηγήσει στην μειωμένη πέψη των τροφών.

Κάνουμε τεστ πριν από προπονήσεις και αγώνες:

Πριν από μία σημαντική ποδηλασία ή αγώνα, δοκιμάζουμε τα σνακς και τα διάφορα μπαρς και ενεργειακά τζελς για να ξεχωρίσουμε ποια από αυτά μπορούμε πιο εύκολα να τα χωνέψουμε. Μην δοκιμάζετε ποτέ σε μία σημαντική ποδηλασία ή ένα αγώνα καινούρια προϊόντα γιατί μπορεί να σας κάνουν ζημιά!

Να αφιερώνετε λίγο χρόνο μεταξύ των σνακς σας:

Αφιερώνετε τουλάχιστον 30-60 λεπτά μεταξύ των σνακς σας πριν καταναλώσετε το επόμενο. Αν το πρόγευμα σας περιέχει βρώμη τότε περιμένετε 90-120 λεπτά πριν να ξεκινήσετε την ποδηλασία σας, και μπορείτε να καταναλώσετε το πρώτο σας σνακ 60 λεπτά μετά που ξεκινήσατε την ποδηλασία σας.

Σνακς και Φρούτα

Τα σνακς κατά την διάρκεια της ποδηλασίας σας, προσπαθήστε να τα συνδυάζετε με τον ακόλουθο τρόπο: Μπαρ με φρούτο ή μπαρ με τζελ, δηλαδή στην πρώτη ώρα να καταναλώσετε το μπαρ και το ακόλουθο σνακ 30-60 λεπτά (αναλόγως της απόστασης και της διάρκειας της ποδηλασίας) να είναι φρούτο ή τζελ. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε χρόνο στο στομάχι να χωνέψει τα σνακς καλύτερα και γίνεται επίσης και καλύτερη οξείδωση στους μύες αφού θα καταναλώνουμε διαφορετικούς υδατάνθρακες. 

 

Σε περίπτωση που υποφέρετε από στομαχικούς πόνους και εκτός ποδηλασίας, τότε θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε προβιοτικά σε συμπλήρωμα ή θα τα βρείτε στο κεφίρ ή στο αιγοπρόβειο ή πρόβειο γιαούρτι.

 

Χορηγοί

vitex
opap
Alexander college
ccf_logo_2015_thumb350px_1.png

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ,  
ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ 21, ΓΡΑΦΕΙΟ Β220,2025, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Θεσμικός Χορηγός

koa

Μέλος

ΚΟΕ
cypruspara
uci
uec
bcu
© Copyright 2023 Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας. All Rights Reserved.
Design & Development by eGroup Services Ltd