Ενυδάτωση και ποδηλάσια

Οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικοί για την ποδηλασία αφού είναι άθλημα που διαρκεί για περισσότερο από μία ώρα.

Οι ηλεκτρολήτες μας δίνουν ενέργεια, μας ενυδατώνουν και μας βοηθούν να αναπληρώσουμε τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που έχουν χαθεί κατά την διάρκεια ενός αγώνα ή μίας προπόνησης. Το βάρος σας πρέπει να είναι το ίδιο πριν και μετά την προπόνηση. Αν υπάρχει απώλεια βάρους αυτό είναι ένδειξη ότι δεν αναπληρώσατε την κατάλληλη ποσότητα υγρών

Δεν είναι απαραίτητο να διψάσετε για να πιείτε ηλεκτρολήτες. Κάθε 15-20 λεπτά, να πίνετε μία-δύο γουλιές ηλεκτρολήτες. Για κάθε 1 ½ ώρα περίπου που ποδηλατούμε χρειαζόμαστε 750ml ηλεκτρολήτες. Οι ηλεκτρολήτες είναι απαραίτητοι πριν και μετά τον αγώνα ή την προπόνηση. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική.

Όταν επιλέγετε ηλεκτρολήτες να διαβάζετε πάντα τα συστατικά και να είστε σίγουροι ότι περιέχουν τους 4 βασικούς ηλεκτρολήτες: ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλλιο και νάτριο με μικρή ποσότητα υδατανθράκων.

Θα καταλάβετε ότι έχετε ενυδατωθεί πλήρως, όταν τα ούρα σας είναι άχρωμα και όταν το σωματικό σας βάρος είναι ίδιο με αυτό που είχατε πριν τον αγώνα. Η αφυδάτωση στο σώμα, μπορεί να επιφέρει ζαλάδες, έλλειψη ενέργειας, υπνηλία, διαταραχές στην όρεξη και στον ύπνο.

Για Σωστή Ενυδάτωση:

Ξεκινάτε με 5-7ml υγρών ανά κιλό σωματικού βάρους 2-3 ώρες πριν από την ποδηλασία, κατά την διάρκεια της άσκησης να πίνετε 0,5-1,5L υγρών ανά ώρα, ανάλογα με την ένταση της άσκησης και την εφίδρωση. Να ξεκινήσετε την πρόσληψη νερού 10-15 λεπτά από την έναρξη της άσκησης και μετά την άσκηση πρέπει να καταναλώσετε περίπου 30ml υγρών για κάθε 30γρ βάρους που χάσατε.

Για να φτιάξετε δικούς σας ηλεκτρολήτες θα χρειαστείτε ένα παγούρι στο οποίο θα βάλετε στο μισό μέρος χυμό της αρεσκείας σας και στο άλλο μισό νερό, με 5-6 κόκκους αλάτι. Ή βάζετε φρέσκα λεμονάδα ή πορτοκαλάδα με λίγο αλάτι!!!

Τα βασικά συστατικά είναι, τα φρούτα, το μέλι σαν γύκαντική ουσία και αλάτι! Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείσετε νερό καρύδας που περιέχει όλους τους βασικούς ηλεκτρολήτες και είνι πολύ ενυδατικό.

 

Ακόμα μία συνταγή για να φτιάξετε φυσικούς ηλεκτρολήτες είναι η παρακάτω:

-       3 ποτήρια νερό καρύδας

-       1 ποτήρι φράουλες

-       1 ποτήρι νερό

-       1 ποτήρι παγάκια

-       1/8 κ.γλυκού θαλασσινό αλάτι

-       2 Κ.σούπας φυσικά γλυκαντικά ή μέλι

Προσθέστε όλα τα υλικά στο μίξερ μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.

 

Χορηγοί

vitex
opap
Alexander college
ccf_logo_2015_thumb350px_1.png

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ,  
ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ 21, ΓΡΑΦΕΙΟ Β220,2025, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Θεσμικός Χορηγός

koa

Μέλος

ΚΟΕ
cypruspara
uci
uec
bcu
© Copyright 2023 Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας. All Rights Reserved.
Design & Development by eGroup Services Ltd